Onze ambitie

FALCO richt zich op de kern van de financieringsvraag. Het richt zich op het overbruggen van de kloof tussen plan en realiteit door financiële oplossingen tot stand te brengen die zullen leiden tot ambitieuze lokale klimaatactieplannen. We bouwen voort op de stand van de techniek op het gebied van financieringsoplossingen en integreren deze kennis in een overkoepelend financieringsconcept voor lokale klimaatactieplannen, dat is ontwikkeld voor de Vlaamse steden Antwerpen en Gent en getest op theoretisch-conceptueel niveau, maar niet nog op de grond uitgevoerd.

Geïdentificeerde financieringsoplossingen zullen tijdens het hele FALCO-project en daarna in het echte leven worden getest door een projectvolume van ten minste 17 miljoen euro te financieren, verdeeld in drie hoofdcategorieën: energierenovatie van openbare gebouwen, energierenovatie van particuliere gebouwen en energie-efficiëntie-investeringen voor MKB.

De belangrijkste doelstelling van FALCO is het verder ontwikkelen en testen van financieringsoplossingen en begeleidende (beleids)maatregelen ter ondersteuning van lokale klimaatactieplannen in Vlaanderen. Deze unieke combinatie van financiering en begeleidende maatregelen zal bestaande financiële en niet-financiële barrières opheffen en een tot nu toe onbenut potentieel voor investeringen in duurzame energie ontsluiten.