Energierenovatielening 2.0: hoger, sneller, eenvoudiger!

Momenteel bieden circa 20 Energiehuizen in Vlaanderen technische en financiële ondersteuning aan particulieren met het oog op een verbetering van de energieprestatie van hun woning. De Energiehuizen  verstrekten in het verleden jaarlijks ongeveer 5000 Vlaamse energieleningen en ontzorgden en adviseerden heel wat particulieren bij hun renovatieplannen. Ook na de herorganisatie van de Vlaamse Energielening (2019) blijven de Energiehuizen een sleutelactor van het Vlaamse energierenovatielandshap.

Om tot een verdere versnelling en verdieping van energierenovaties te komen, onderzoeken we in het kader van FALCO, samen met een aantal Energiehuizen, de ontwikkeling van een EnergieRenovatielening 2.0 (ER2.0). Het betreft een persoonlijke lening die:

  • een hoger ontleenbedrag toestaat (tot 50.000 euro) dan wat vandaag mogelijk is in het kader van de Vlaamse energielening(15.000 euro), zodat u meteen een aantal maatregelen tegelijk kan doorvoeren;
  • een langere leenperiode toelaat (tot 20j.) dan wat vandaag op de reguliere markt voor persoonlijke leningen wordt aangeboden (max. 10j), zodat ondanks de versnelde investeringen de maandelijkse afbetalingen toch draaglijk blijven.
  • een aangepaste ondersteuning voorziet die verder gaat dan wat er vandaag wordt aangeboden, zodat ook voor meer complexe energierenovaties die meerdere maatregelen combineren, de juiste ondersteuning kan worden aangeboden.

De financierigsoplossing die we momenteel onderzoeken, wordt beknopt voorgesteld in onderstaande figuur.

 

Het bestaat uit :

a. Een schuldfonds (Debt fund) dat als rollend fonds werkt, en dat de ER2.0 lening (via de Energiehuizen) aan renoveerders aanbiedt;

b. een gestandardseerde ER2.0 lening die via de energiehuizen wordt aangeboden

c. Bijkomende inkomsten die vnl. de ontzorging en ondersteuning van de renoveerders dienen te bekostigen (er wordt hier een ledenvoordeelkaartsysteem onderzocht – zie link naar MCS);

d. Een herfinancieringsoplossing om aldus de roulatie van de middelen in het rollend fonds te versnellen en vesneld nieuwe ER2.0 leningen aan te beiden.

Momenteel worden volop gesprekken gevoerd met potentiële investeerders uit zowel de private als de publiek sector.

FALCO-partners die dit doorbraakproject trekken: Antwerpen, Tractebel, Suma Consulting

 

Meer weten of geïnteresseerd in implementatie van deze oplossingen?

Stuur uw gegevens naar falco@tractebel.engie.com en we nemen contact op met u.